Vem minns inte “fluortanten” från skolåren, då en dam med en bricka full av små plastkoppar med fluorsköljning knackade på klassrummets dörr. För många var detta pest och pina medan andra såg det som en välkommen paus i den trista lektionen men hur man än kände för det så visste alla att det var bra för tänderna, även om man kanske inte visste exakt varför.

Fluor är ett grundämne som finns naturligt i jordskorpan men som också kan framställas kemiskt i ett laboratorium. Vi hittar ämnet i mycket av det som vi konsumerar dagligen, som till exempel vatten och i fisk. Det främsta användningsområdet för fluor är inom tandvård och det beror på dess helande och stärkande egenskaper vad gäller våra tänder och hälsa.

När man gör en fluorsköljning så hjälper man munnen på ett flertal sätt. Våra tänder består av emalj, vilket är ett ämne som med tiden bryts ner sakta men säkert, dels då olika syror i maten fräter på den och dels då man hela tiden tär på den genom tuggande och borstande. Fluoret hjälper emaljen att förbli stark och bygga upp sitt försvar mot alla dessa faktorer, och det är just därför som det är så viktigt att skölja regelbundet.

Idag finns det ett antal produkter som innehåller fluor och som tandläkare brukar rekommendera. Förutom de olika vätskorna som man kan skölja med så finns det även tandkrämer med fluor, tuggummin och speciella pastiller som man låter smälta i munnen. Det är aldrig fel att använda dem i kombination med varandra och en mycket viktig bonus med tuggummin och pastiller är att de ger extra salivtillförsel. Blir man torr i munnen får man lättare kariesangrepp så genom att hålla den fuktig ger man inte utrymme för detta att ske. Prata gärna med din tandläkare om vilka produkter som är bäst och håll därmed tandtrollen på avstånd.