Att hålla tänderna i gott skick är viktigt av fler anledningar än en och många inser inte hur allvarliga konsekvenser en dålig munhygien kan ha för hälsan. Idag vet man till exempel att infektioner i munhålan och obehandlad tandvärk inte bara är obehagliga för dem som har dem utan dessutom kan leda till allt ifrån depression till stroke, så det är ingenting att leka med. Som tur är så är det ganska lätt att hålla munnen frisk!

Genom att gå på regelbundna tandläkarbesök kan man hålla tandtrollen borta eftersom man dels kan komma på förebyggande behandlingar liksom få bukt på redan existerande problem. Det kan handla om att avlägsna tandsten och motverka kariesangrepp, bekämpa infektioner och inflammationer. En tandläkare kan göra tänderna rena genom sina instrument och moderna teknologi och dessutom identifiera eventuella problem på ett tidigt stadium så att de slipper bli större.

Det finns också mycket som man själv kan göra för att hålla tänderna friska och det absolut viktigaste är renlighet och runtiner. Genom att etablera en daglig procedur av tandborstning, fluorsköljning och rengöring med tandstickor och tandtråd kan man se fram emot en mycket god tandhälsa, bra andedräkt och ett friskt leende. Detta gör i sin tur att man kan njuta av god mat och dryck utan att uppleva obehag som illningar och man slipper uppleva den fruktade tandvärken som är så smärtsam.

Om man har gjort större ingrepp hos en tandläkare och till exempel fått tandimplantat så är det fortfarande viktigt att man sköter hygienen. Halva hälsan ligger nämligen i tandköttet så även om man inte längre kan få tandvärk i ordets rätta bemärkelse kan man fortfarande få inflammationer och infektioner. Återigen är en bra munhygien det allra bästa sättet att undvika detta och en tandläkare kan ge mycket bra råd och tips om hur man håller munnen så frisk som möjligt.