När man går till tandläkaren brukar man börja med en allmän undersökning. Tandläkaren frågar först om man har några specifika problem som värk eller ilningar, och fortskrider sedan med att undersöka munhålan, tandkött och tänder. Genom att sakta med säkert gå igenom varje tand med en spegel och ett speciellt instrument som låter tandläkaren peta lite på tandköttet runt om utan att det stör patienten, kan han eller hon snabbt avgöra hur det står till med den allmänna orala hygienen, i vilket skick tänderna är och hur tandköttet mår.

När den första delen av undersökningen är över kan en tandläkare fortsätta med en röntgen, särskilt om patienten berättat om det förekommer smärta på ett eller flera ställen. Under många rutinundersökningar brukar tandläkare ta ett röntgenfoto i alla fall men om man har problem är det extra viktigt att detta görs. Röntgenplåten är klar inom några minuter och här kan tandläkaren se vad som pågår inne i tanden och hur det står till med dess rötter, som ju är dolda av tandköttet.

Om man upptäcker att det finns ett hål i en tand brukar tandläkaren ta itu med det på en gång och det går relativt snabbt. Är det frågan om ett ytligt sådant kan man göra det utan bedövning men om det är lite djupare brukar de flesta tandläkare rekommendera att man tar en lokalbedövning för att slippa allt obehag. Det finns tillfälliga sprayer och mer långvarande injektioner och de verkar så snabbt att man knappt märker någonting. Efter det rengör tandläkaren området i och runt hålet från alla spår av karies och fyller det sedan med ett härdigt material som till exempel porslin eller specialfyllning.

Efter undersökningen och den eventuella lagingen kan man återvända till arbetet men tandläkare brukar rekommendera att man undviker att äta och dricka i några timmar efteråt. Har man lagat en tand krävs det inga efterbesök men det är ändå bra att göra regelbundna kontroller.