Grönsaker, frukt, nötter och baljväxter är bland de bästa ingredienserna för att ha en stark och slank kropp som klara mycket och har bra uthållighet. Det beror på att alla dessa födoämnen är fullspäckade med vitaminer och mineraler som får olika organ att fungera bra och man kan jämföra det med oljan för att hålla en maskin i skick. De innehåller också livsviktiga fibrer och proteiner som hjälper muskler och leder att orka med, liksom kolhydrater som ger nödvändig energi för att man skall klara av allt från vardagssysslor till joggingrundor.

Trots att alla dessa varor är så nyttiga för oss är de inte alltid så bra för våra munnar men det har framför allt att göra med vad man själv gör åt saken. När man äter så innebär det att man utsätter sina tänder för en hel del slitage, dels genom att tugga, vilket sliter på tändernas kronor, och dels genom de syror som maten innehåller, som attackerar den emalj som tänderna består av. Om man vill testa detta kan man känna med tungan över tänderna efter man ätit så märker man ofta att de inte är lika glatta som de är efter en bra tandborstning, och det beror framför allt på att att de täckts av ett tunt lager syra från maten.

Har man inte möjlighet att borsta tänderna efter en måltid så kan man istället tugga ett tuggummi som innehåller fluor och sorbitol som dels snabbt neutraliserar munhålan och med det sänker syreangreppet, liksom stimulerar spottkörtlarna så att munnen inte blir torr. Munntorrhet är en av de främsta faktorerna till kariesangrepp så ett tuggummi motverkar därför hål i tänderna på flera olika plan, och dessutom får man bra andedräkt. Om man inte vill tugga tuggummin finns det också bra fluorpastiller som man kan låta smälta i munnen istället.