Du är vad du gör och du är vad du äter. Du kan inte förvänta dig att hålla dig frisk genom att leva ett ohälsosamt liv. Det håller inte heller särskilt länge att äta ohälsosam mat om du vill ha ett hälsosamt liv. Nuförtiden vet nästan alla att det inte går att må bra om man slarvar med träningen och sömnen. Det börjar också bli allmänt känt att ett övermått av vissa livsmedel kan leda till allt ifrån trötthet och fetma till hjärtinfarkt och cancer. Vad man dock sällan tänker på är att det också finns en hel del för övrigt nyttig mat och dryck som är skadlig för tänderna.

Som barn får vi lära oss att man får hål i tänderna av att äta för mycket socker. Men vi får veta alldeles för litet om hur vi får i oss det skadliga sockret, liksom att det även finns en hel del annat i maten som skadar våra tänder. Vill man lära sig mer om det ska man inte går till en dietist utan till en tandläkare! Hitta din närmaste tandläkare här, om du inte redan har en mottagning där du gör regelbundna kontroller. Den moderna tandläkaren varnar inte bara för snask och läsk och de farliga tandtrollen. Hen kan också berätta om en hel del för övrigt hälsosam mat och dryck som skadar tänderna om man intar den i övermått.

Visste du till exempel att du skadar dina tänder om du äter frukt och grönt mer än fem gånger om dagen? Eller att den nya trenden med hälsosmoothies faktiskt börjar bli ett hot mot vår tandhälsa? Det och mycket mer kan du lära dig hos din tandläkare. Nuförtiden handlar tandläkarbesöket allt mindre om att borra och laga och allt mer om att förebygga mot dålig tandhälsa. Precis som andra farliga sjukdomar gäller det att upptäcka och behandla karies så tidigt som möjligt. Och det allra viktigaste är naturligtvis att lära patienterna hur de ska leva för slippa drabbas av karies och övriga tandsjukdomar.