Allting med måtta må vara en gammal kliché men som det ofta är med dessa uttryck så ligger det en hel den sanning i dem. Det är ju just därför de blivit klichéer! När det kommer till kost är detta sannare än någonsin då en välbalanserad kosthållning har oerhört många fördelar för våra kroppar. Den mest uppenbara fördelen är att man håller en bra vikt om man äter rätt, liksom blir starkare invärtes genom att få i sig rätt vitaminer och mineraler. Om man istället äter mycket socker, till exempel, kan det som bekant leda till övervikt och trötthet, och även munhälsan försämras med större risk för karies som i sin tur orsakar hål i tänderna.

Karies är en av de vanligaste munsjukdomarna och angriper tänderna genom att fräta på tandemaljen och till sist totalförstöra tanden. Genom att gå på regelbundna undersökningar kan en tandläkare upptäcka sjukdomen i dess tidiga stadium och avhjälpa problemet men om det går för lång tid kan det vara svårt att rädda tanden då det till och med kan vara för sent för rotfyllning. Som tur är kan man vidta många åtgärder för att motverka kariesangrepp, och det absolut främsta är att hålla en god munhygien genom tandborstning, fluorsköljning och regelbunden användning av tandtråd och -stickor.

Förutom en god rengörningsrutin så är kostintaget också mycket viktigt för att man skall ha friska tänder och bland de vanligaste felen som människor begår är för mycket sockerkonsumtion och småätande. Socker fräter hårt på tändernas yta och varje gång man äter påverkas munnens PH-värde vilket i sin tur gör det lättare för syror att angripa emaljen. Man bör därför undvika dessa två bovar så gott det går och man bör inte glömma att småätande även inkluderar drycker. En fruktsmoothie eller ett glas vin är lika frätande på tänderna som en godbit mellan huvudmåltiderna.